Semalam lepas dinner aku cube buat lapis roti berdaging ni..Tengok orng lain wat mcm sedap tu yg semangat nk try..hehe..Tapi bile dah masak tak larat nak makan plak sebab dah kenyang..Hari ni baru dapat rase..nyum2!Encik hubby pon makan byk..die kate rase macam murtabak.. :DD


RESEPI
Sumber: umi e@myresipi , Teratak Impian
Bahan-bahan:
3 biji kentang di potong dadu
500gm daging cincang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
12-14 keping roti
500ml susu segar
3 biji telor
secubit garam
Parutan cheese(banyak ikut suka)
Sedikit margerin untuk melenser
Cara-cara:
1. Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
2. Satukan Susu+telor+secubit garam
3. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
4. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
6. lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
7. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
9. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
10.Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
12. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos
2. Satukan Susu+telor+secubit garam
3. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
4. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
6. lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
7. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
9. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
10.Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
12. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos
Terima kasih kepada yg sudi share resipi:))..Hasilnye mmg sedap dan mengenyangkan!
wah..hebatnye..nk try buat jugak la..hehe..nmpk mcm sedap..
ReplyDeletetry la..insyaAllah sedap :))..hehe
ReplyDeleteni carik pasal ni
ReplyDeletehaihhh
yoyuu btol org2 da abes exam cis!
haha..sabar2^^..
ReplyDeleteko pon soro2 dah nk abes kn..wee~