Hari ini,jishin(gempa bumi) dan tsunami melanda Jepun..Alhamdulillah kwsn aku tinggal masih dlm keadaan selamat walaupon rase gegar2 sket..dan gegaran susulan masih terasa walaupon dah beberapa jam berlalu..
Sejak petang tadi,tv asyik menyiarkan berita pasal gempa bumi dan tsunami..huhu..sebak tengok..Harap2 kawan2 yg ade diseluruh kwsn Jepun dalam keadaan selamat..
Sambil tengok2 berita,tibe2 rase nak update blog..Update la pasal apam balik ni..aku try wat apam balik ni bulan lepas sebab encik hubby teringin..hasilnye~



..letak jagung byk2..
RESEPI
sumber : Ms oreo@myresepi
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning - tak letak
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar - tambah jagung manis
Cara-cara
1.Mesin gula bersama telur hingga kembang,
2.Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning.
3.Mesin lagi hingga sebati.Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
4.Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
5.Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
6.Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
p/s:doakan kami yg berada di Jepun ye>_<
huish..mmg hebat la mai ni..
ReplyDeleteapam balik pun boleh buat sendiri..mmg kena tabik spring ni..wa,bulan pose blh la jual apam blik..hehe
insyaAllah,kami kat cni sentiasa mendoakan keselamatan n kesejahteraan org2 melesia kat sana..take care..
haha..sebab big boss dah request kne la blaja gak wat sniri..hikhik..
ReplyDeleteinsyaAllah..mekasih kerana mendoakan^^..
nok hok ni etek maira
ReplyDeletetnggu hanami nnt..kalo jadi mcm ni la~..naseb la kalo tak jadi..eheh
ReplyDelete