..Choco Mousse Brownies..

Semalam try buat choco mousse brownies ni..dah la~me simpan dalam senarai nak buat..baru semalam rase rajin nak buat..Kalau tengok resepi patut senang je wat bende ni..tapi ntah mane silapnye,pukul telur putih sampai lebih kurang 2 jam pon x kembang2..huhu..terpakse gak teruskan walaupon telur tak  kembang..hasilnye~~

..tak berseni..
comot!


..tapi sedap!(encik hubby kate)^_^

 Fuh~nasib baik boleh dikira menjadi gak la..encik hubby tak habis2 soh wat lagi lain kali..hehe..Insyaallah..kalo rajin leh wat lagi len kali..


RESEPI
Sumber : yani@myresepi


Bahan-bahan (18cm)

brownies
45g butter
65g gula halus
1 biji telur
50g tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar serbuk koko

Chocolate Mousse
140g coklat masakan
1 sudu besar gelatin
100ml air
2 biji telur putih
200g whipping cream
40g gula halus

Cara-cara 

  1. Penyediaan Brownies. Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
  2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
  3. Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
  5. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
  6. Penyediaan Mousse. Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut sepenuhnya.
  7. Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double bowl' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air. Kemudian panaskan sehingga coklat cair).
  8. Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejukkan.
  9. Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
  10. Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
  11. Masukkan no.10 dan no.7 ke dalam no.9. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
  12. Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.
  13. TIPS: Dari K nor : kalau guna loyang 23cm, buat 1 1/2 resipi ni utk elak dr terlalu nipis.


signature

Maira Anjami

Headband Maker of Aya Marhaa | Shaklee Indipendent Distributor | Kindly Whatsapp 013-2059171 for order and free consultation :)

10 comments:

  1. betul x tipu ni..
    mak ingat n3 CMG hari ni tu yg ingat nanti2 je baru nak jenguk.. rupa2nya adik punya.. sebab mak jeling gmbrnya je..
    perghh.. nampak mabeles je..
    jeles2.. hehe

    ReplyDelete
  2. wahahaha..ni blom cukop mabeles la mak..
    comot je~kne lbih kemas len kali..hikhik

    ReplyDelete
  3. makan in makan..maira masak sedap2 ni..

    ReplyDelete
  4. cik hubby ngap x kembang2 pon..jeles2

    ReplyDelete
  5. haha..x leh nak kate ape la..i pon jelez tgk die tak kembang2..hikhik

    ReplyDelete
  6. tak pasti la gelatin ape..
    tau gelatin halal je..beli kat Mesia..

    ReplyDelete
  7. kalo tak gune gelatin pon bleh ganti ngan serbuk agar2^^

    ReplyDelete