..Kek Lapis Asam Manis..

Seperti kebanyakan hari2 Jumaat yg lepas,hari Jumaat hari tu pon aku telah merajinkan diri utk cube buat kek lapis asam manis..teringat kesedapan kek ni membuatkan aku bersemangat utk mencube..slame ni tau makan je..skali try buat sendiri~pergh!mencabar giler..ambik mase 4 jam tok siap..huhu..hasilnye~~



Tak menjadi la~~..sob2..kek tak bape nak naik..pastu punye la berminyak..tak tau la mne silapnye..hehe..encik hubby soh letak tisu dapur byk2 bawah kek tu biar serap minyak..esok nye minyak dah kurang n takde la takut sgt nak makan..

Walaupon tak menjadi,tapi rase die sedap(aku rase la..hi2)!!bayangkan kalo jadi..mesti sedap giler kek ni kan..Mule2 rase serik n tak nak buat kek ni dah..sebab mmg amek masa yg lame utk beginner cam i ni..Tapi tak puas hati la..nak sgt rse kek asam manis yg menjadi..kalo rajin n ade mase lapang nnt insyaAllah teringin nak cube lagi^^..

p/s:kalo tak dipecahkan ruyung mne kan dapat sagunye..so,kalo tak cube buat lagi,mnekan dpt rse kek yg jadi kan..hehe..ganbare Maira!!

signature

Maira Anjami

Headband Maker of Aya Marhaa | Shaklee Indipendent Distributor | Kindly Whatsapp 013-2059171 for order and free consultation :)

5 comments:

  1. salam sis!
    kek nmpk sedap!!ltk la recipe:)
    hana bkn reti pn msk tp mn la tau kn kot2 ter-rjen..hehehe

    ReplyDelete
  2. Hana:salam^^..nmpk sdp?yeay!haha..ok2..insyaAllah nnt ltk resepi ye..kalo terajen nnt bleh la hana buat^_-

    mak:baiklah~tunggu cuti pnjng kot..haha

    ReplyDelete
  3. mai..ada resepi kek asam ni yg kukus n sgt senang nk buat..dah penah buat n jadi..
    try la..ni resepinye

    2 1/2 cawan mentega
    1 1/2 cawan gula
    8 biji telur
    1 sudu teh baking powder
    3 sudu besar susu pekat
    4 cawan tpg gandum
    asam bulat secukupnye

    cara dia
    pukul mentega n gula sampai kembang n gebu

    kemudian masukkan telur satu demi satu sampai habis

    pastu masukan tpg n baking powder n putar sebati

    pastu masukkan susu pekat

    bhagi adunan 3 bhagian,ikut suke nk buh wane apa

    lapis memula kukus dlm loyang sampai masak n jgn bg air kukusan masuk (elok penutup kukusan tu bungkus ngn kain)

    bl dh masak lapis pertama kuarkan n letak asam bulat2 tu,susun rapat2 n tindih2 sket..bru cantik..

    pastu ulang la sampai habis..

    x berminyak sgt sbb kukus..agak menyihatkan jga..hak hak..eh btl ke?

    ReplyDelete
  4. wow..mcm best!
    nnt mai try ye..insyaAllah bile dtg angin rajin :)..
    thanks 4 da recipe~^^

    ReplyDelete