..Roti Sosej..

Isnin lepas ada beli buku pasal cara-cara nak buat aneka roti..Biasa la kalau ada benda baru beli mesti rasa seronok kan..Sampai rumah terus nak belek-belek buku..Nampak sedap je semua roti dalam buku tu..jururu~

Untuk pastikan resepi dan gambar dalam buku tidak hanya dilihat,aku pun suruh encik hubby pilih roti mana yang rasa nak makan..Kalo encik hubby dah request,confirm la buku tu akan dirujuk dan digunakan..hehe..Encik hubby tunjuk kat gambar Roti Sosej..Ok!Aku yang bajet boleh buat roti ni pon cuba la buat roti sosej keesokan harinya..Hasilnya~~



Sob2..Tak jadi sangat~~Bakpo la roti ni tak naik dan kembang..Adakah sebab suhu di Sapporo sejuk ??.. atau sememangnya tiada bakat dalam buat roti??

Dah pernah cuba buat roti 2 atau 3 kali..Tak pernah menjadi..Mungkin lepas ni akan merajuk sekejap daripada membuat roti :DD

signature

Maira Anjami

Headband Maker of Aya Marhaa | Shaklee Indipendent Distributor | Kindly Whatsapp 013-2059171 for order and free consultation :)

16 comments:

  1. haha! jangan la merajok maira..try lagi..yeah2..aku semangat tengok ko try2 ni..nak aku wat sndiri, xtau la bila :D

    ReplyDelete
  2. hahaha..merajok kejap xpe kan..
    xpe Amel..nnt dah ade 'tukang makan' a.k.a orng yg sudi makan,mesti rajin nak mencube2..^_-

    ReplyDelete
  3. haha..comel la k maira ni..mrajuk ngn roti..hehe
    x bpe nk jd pn xpe, asalnkn rsa sdap..rupa bley prbaiki lg..hehetr

    ReplyDelete
  4. hehe..tu la kan..tak boleh berputus asa...kena cube lagi lain kali kalo merajok dah hilang..hikhik

    p.s : tadi akak buat kek gne resepi wani lagi..yappa oishiiyo~bru kuar oven,terus makan sampai habis separuh kek saiz bsr..dasyat2..tak sempat nak ltk topping..hehe

    ReplyDelete
  5. wahh..bestnya..bley buat kek..wani ngah sabar tggu next scholarship..nak trus beli oben renji..macam2 kek nak try buat..hehe

    ReplyDelete
  6. yis x sesuai kot...kene import yis dr mesia ni.heheh

    ReplyDelete
  7. alahai...comel bila dia merajuk..sejuk lagi ke kat saporro maira..masa akak buat roti masa musim sejuk hari tu, k'ida letak bowl tu depan heater..baru dia mau kembang, kekadang masalah yis jugakkk..pernah guna yis dr M'sia..tapi bukan mauripan, ada la...mmg tak mau naik roti k'ida..skrg pakai mauripan baru ok..

    ReplyDelete
  8. wani : haha..beli jgn x beli..bende perlu utk orng yg rjin mcm wani..nnt leh wat open house..heee:))

    ReplyDelete
  9. kak nani : sye gune yis import doh ni..tak jadi jugak..huhu..
    jeles la tgk kak nani punye roti jadi sokmo..hehe

    ReplyDelete
  10. kak ida : sekarang kalau siang dah tak sejuk kat sini..malam sejuk..tapi dah tak pasang heater..
    sye gune mauripan jugak ni..kene buat waktu tengah hari dii musim panas kot baru nak jadi..hehe

    ReplyDelete
  11. dah tua2 majuk.. buruk tau.. hehehe.. dah tua ke..? mak yang dah tua..
    cuba lagi sampai jadi.. mauripan habis bagitahu.. tepung roti ada lagi..?

    ReplyDelete
  12. hehe..blom tua sgt la :D..
    mauripan n tepung roti ade je lagi..
    lambat kot nak habis sebab dah merajok..kehkeh..
    nnt dah abes adik mntk tlng pos deh..

    ReplyDelete
  13. maira.. jangan putus asa.. maira cuba basic doh dulu.. bagi akak menjadi dan sedap.. akak suka pakai resepi tu.. kat blog akak ada banyak je respi roti kebanyakkan roti manis tu guna basic doh tu.. cuba la.. guna tangan pun boleh,... BM murah je la dik.. dalam 5000 yen pun leh dapat kalau nak murah lagi beli 2nd hand pun ada. tak yah tunggu kaya..:)

    ReplyDelete
  14. Kak Ita : oo..kalau mcm tu nnt sye belek2 resepi kat blog akak..blaja buat basic doh dulu la..hehe

    takde la mhl sgt kan kalo 5000yen..nnt usha2 kat yodobashi ke takpun kdai 2nd hand..:))

    ReplyDelete
  15. Mengancam betui sosej tu tersembul mcm tu..:)

    ReplyDelete
  16. haha..
    kalau roti menjadi,mesti lgi mngancam kan:DD

    ReplyDelete