Kena la cari makanan untuk alas perut sementara urusan siap dan lauk dimasak..Tengok bahan-bahan yang ada macam boleh cuba buat tuna mayo puff..Hasilnye~~
Sedap dan yang penting boleh mengalas perut yang lapar:)) ..Nak buat pun sangat mudah sebab guna puff pastry yang dibeli dari supa je..hihi
Jom tengok resepi...cara-cara di 'cnp' dari blog Kak Hana..Terima kasih Kak Hana sudi share^^..mohon simpan dalam blog ni ye~
RESEPI
cara-cara rujuk : Hana's Family
Bahan-bahan
- *3 tin tuna - ditoskan minyak
- *sebatang timun - potong halus panjang2
- *3 sudu mayonis
- *sedikit lada sulah
- *sebiji cili api - potong halus (jika suka pedas)
- sebiji telur kuning
- Satukan semua bahan yang bertanda * sebati. Jika agak berair, toskan air tersebut supaya puff tidak basah ketika/selepas dibakar. Ketepikan.
- Sementara itu, panaskan oven suhu 200 darjah celcius.
- Ambil pastry, potong dua. (bergantung size pastry, sekeping hana potong 4 sama size)
- Ambil satu bahagian kemudian kelar menyerong. Satu bahagian lagi isikan inti dan sapu telur keliling pastry. Ambil pastry yang sudah dikelar tadi dan cantumkan. Tekan sedikit agar melekat. Kemudian gunakan garfu dan tekan keliling.
- Susun ke atas loyang dan sapukan kuning telur. Kemudian taburkan blackpepper. -(saya lupa nk tabur blackpepper..hihi)Bakar guna suhu tinggi dan masak hingga permukaan puff keperangan@keemasan. - kebiasaan hana bakar selama 20min suhu 200darjah celcius (bergantung oven masing2).Pembakaran kedua turunkan suhu sket/kurangkan masa pembakaran sbb oven dah panas taan.kot hangus.
- Sejukkan di atas redai. Enak dimakan begitu sahaja atau dengan sos pilih
emm...sedap2 lama tak mkn..nk sikit maira..
ReplyDeleteMaira...kulit puff tu brand apa ye?..plastik merah cam k'hana pakai tu ke..kalau yg tu ada marjerin kn, boleh ke..
adikkk..
ReplyDeleteterliur pulak mak tengok puff adik buat ni.. sib bek ada stok puff pastry dalam peti ais.. ala.. sardin pulak tak ada.. mmm.. posponlah jawapnya..
Maira cantiknya puff awak tu.. Warnanya sesuai tak hangit dimana2 .. Oishisou ..:))
ReplyDeletenk sangat buat puff guna puff pastry ready made mcm ni..tp kat sandakan ni xde jual..hadoi...terbatal la niat di hati...
ReplyDeletesalam.. k maira, msti sdap kan mkan pnas2..hehe..nti nex week nak g muroran nak akak buat tuna mayo puff ni bley? nak bw bkal utk mkan dlam densha..hikhik
ReplyDeleteKak Ida..
ReplyDeleteDatang la Sapporo nnt sye bgi sket:)
a ah..sye pakai mcm yg kak hana guna tu..
sye ade kol tye pasal marjerin tu..sye tye ade msuk pape drpd haiwan x?
die kte marjerin tu daripada butter..bhn2 lain x campur..
Mak..
ReplyDeletehehe..haritu jumpe yg boleh puff pastry ni terus beli..harge mahal bebeno..tapi sbb nk mkn,beli je la..
ingt nk wat inti sardin mcm lgi sedap..tapi x larat nk msk sardin dulu..hikhik
Kak ita..
ReplyDeletehehe..cume die mcm x brape nak kembung sangat la..
Tapi kalau kak Ita dah ckp mcm tu kire lulus la kan puff sye ni:))
Kak Nani..
ReplyDeletekene balik semenanjung la baru dapat buat nampaknya..hehe
Wani:ala..segan la..wani buat mesti lagi sedap..meh la dtng sapporo awal..leh buat sme2..Kak Dila mngkin trn umah akak dlu..pastu kite grk sme2 dr sapporo..
ReplyDeleteHehe..nak jg yg k maira msak! Kte buat bekal sme2 ye..a'ah,wani plan nak dtg umah akak ari Jumaat ptg tu..tido kt umah akak,pastu soknye gerak sme2..hehe
ReplyDeletelama dah tak main ngan puff.. best tu
ReplyDeleteakak dtg lagi...nk tahu jawapannyer, oohhhh maira dh pernah tanya erk..mekasih byk2..sayang maira...sebenarnya kn k'ida dh beli,sbb ada kwn kata itu bole dan sama cam yg k'hana pakai..dh beli lepas tu balik baca...alamak ada marjerin.dh ragu2..last2 dok tersimpan jer dlm fridge tuu...hari ni nk buat pufff...la.la..la
ReplyDeletenk pulang dgn riang gembira ta ti tu...
Wani..bleh2..kite msk ssme ye:P..
ReplyDeletebest2..insyaAllah..moge dipermudahkan urusan kite nk ke muroran tu nanti^_^
Kak Izah..
hehe..kal akak dah stat main puff mesti la mantap hasilnye..x mcm puff sye ni ha..hehe
Kak Ida..
sye dah beli n dah ngap bru rasa ragu-ragu..tu yang kol terus..mekasih kat kak ida gak sebab bertanya^_^..
lepas ni boleh la kita 'mengepuff' dengan mudah..hehe
woah..fulamak..*speechless*
ReplyDeletehaha..ape yg nk di fullamak kan amel..
ReplyDeletegune puff pastry kedai boleh la..wat sniri mmg tak jadi la cmni..hehe